Hoewel het landsbestuur in 2005 verhuisde naar de nieuwbakken hoofdstad Naypyidaw is Yangon (voorheen Rangoon) nog steeds het culturele en commerciële hart van Myanmar. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze stad het startpunt is van bijna alle toeristen die het land bezoeken. Yangon is verreweg de grootste stad van Myanmar die ondanks al zijn bouwvallige armoede een onweerstaanbare aantrekkingskracht heeft en interessant genoeg is voor een verblijf van enkele dagen.
Yangon zelf was ook niet zo gek lang hoofdstad. Pas in het jaar 1885, toen de Britten het noorden van Myanmar bezetten, hebben zij het parlement van Mandalay naar Yangon verhuisd. De stad is in die tijd uitgegroeid tot een belangrijke handelspost en dankzij dit erfgoed beschikt de stad nu over meerdere koloniale wijken waar veel voormalige handelshuizen werkelijk over een schitterende architectuur beschikken. Vanwege de algehele armoede in het land zijn er helaas geen middelen om dit stukje historie in stand te houden en veel van de magnifieke panden staan dan ook nagenoeg op instorten.
De authentieke bebouwing van Yangon mag er trouwens ook wezen. Kleurrijke huizen, tempels en bouwsels weerspiegelen de vele verschillende religieuze bevolkingsgroepen aan wie de stad door de eeuwen heen een veilig onderdak bood. Geen enkel gebouw haalt het echter in met de imposante Shwedagon Pagoda. Deze 2500 jaar oude Boeddhistische tempel is een belangrijk bedevaartsoord en voor vele bewoners van Myanmar zelfs de meest heilige plaats op aarde.
Daarnaast vind je in de stad een groot aantal musea, vele kunstgalerijen zoals Golden Valley Art Centre. Er zijn ook diverse markten waar je overspoeld wordt door de rijke cultuur. Net als in vele oosterse landen is afdingen op de markten ook hier een onderdeel van het handelsspel.
Gastronomisch paradijs
Die veelzijdigheid in de architectuur die de stad zo intrigerend maakt zie je ook terug in de duizenden restaurants en eethuisjes die je in de stad aantreft. De Myanmaraanse keuken was al rijk voorzien van een ongekend aantal plaatselijke gerechten maar is in de loop der tijd doorspekt met Thaise, Chinese en Indiase smaken die het land tot een waar gastronomisch paradijs hebben omgetoverd.
Yangon is een van de veiligste steden in Azië. Het komt zelden voor dat buitenlanders beroofd worden van hun waardevolle spullen. Dat moge dan een voordeel zijn van het gebrek aan ontwikkeling, aan de andere kant moet je er niet raar van staan te kijken dat je zomaar een rat de straat over kan zien steken of dat er een kakkerlak door je eettentje racet. De financiële tekorten van het land merk je ook aan de infrastructuur die soms te wensen over kan laten. Opgebroken trottoirs die niet gerepareerd worden en onderbrekingen van de elektriciteit zijn aan de orde van de dag. Maar wat je ook allemaal mee zal maken in Yangon, de indruk die de stad en zijn bevolking op je achterlaat zal in positieve zin overweldigend zijn.
Overnachten in Yangon
Er is een zeer ruim aanbod aan hostels en hotels wat de prijs erg drukt ten gunste van de bezoeker. Prijzen variëren van 5 euro voor een hostel en 20 euro voor een hotelkamer.
Bankautomaten en wisselen in Yangon
Op de luchthaven kun je gewoon pinnen bij een groot aantal internationale banken. Ook kun je pinnen bij plaatselijke banken zoals de KBZ, CB en de AGD bank. Daarnaast heb je ook vaak pinautomaten bij de supermarkten van City Mart en de betere hotels. Zowel op de luchthaven als in de stad zal je geen problemen ondervinden met het wisselen van euro’s. Je kan ervoor kiezen om naar een bank te gaan maar Yangon is tevens voorzien van een groot aantal wisselkantoren. Mocht je onverhoopt genoodzaakt zijn in het weekend te moeten wisselen dan kan dat tevens rond het Bogyoke markt. Hou er wel rekening mee dat deze overdekte markt om 16.00 uur sluit. Verblijf je in een van de grotere hotels is de kans groot dat je in eigen hotel geld kan wisselen.
Internetvoorzieningen in Yangon
Door de gehele stad vind je her en der verspreid internetcafé’s maar de meesten liggen in de buurt van de Sule tempel. Daarnaast bieden veel hotels, waaronder het centraal gelegen Sule Shangri-La hotel (voorheen Traders) restaurants en bars gratis wifi wanneer je er verblijft of iets consumeert. Tip: het internetcafé Net Sky, gelegen achter City Hall in de Mahabandoola Garden Street 58/168, is gemakkelijk te vinden, heeft een snelle internetverbinding en beschikt over airconditioning.
Festiviteiten
Zeg je Myanmar, zeg je festiviteiten. Een van de grootste happenings is het jaarlijkse Shwedagon Pagoda festival. Het wordt, afhankelijk van de maanstand, eind februari begin maart gehouden. Het festival is ter ere van een haar van Boeddha die ten tijde van zijn leven aan de tempel is toevertrouwd.
Andere bekende festivals zijn:
- Het Kandawgyi Lake festival wat aansluit aan onafhankelijkheidsdag op 4 januari en een week duurt.
- Eveneens in januari is het kleurrijke Botataung Pagode festival en wordt gehouden op de oevers van de rivier aan de oostkant van de stad. Het feest wordt opgeluisterd met markten, kermissen en acrobatische vertoningen die aan waaghalzerij grenzen.
- Dag van Martyr op 19 juli, op deze dag wordt de dood herdacht van onafhankelijkheidsstrijder Aung San en zijn kameraden.
Geef een reactie